Orthopedische Aanpassing aan Confectieschoenen
Semi-orthopedische Maatschoenen
Orthopedische Maatschoenen
Veiligheidsschoenen
Verbandschoenen
Voorlopig orthopedische schoenen

Veiligheidsschoenen (PBM)

Wanneer u veiligheidsschoenen draagt voor uw werk of verplicht bent deze binnenkort te gaan dragen is het belangrijk dat deze u optimaal beschermen én comfortabel zitten. Met de juiste steunzolen of orthopedische aanpassing aan uw veiligheidsschoen verdwijnen of verminderen uw pijnklachten, zodat u er de hele dag prettig op kunt werken. 
Vrijhoeven Orthopedisch Centrum levert gecertificeerde (semi-)orthopedische veiligheidsschoenen en steunzolen. De keuze voor het soort voetbescherming is afhankelijk van uw persoonlijke werkomstandigheden. Voor ons is het daarom belangrijk om te weten in welke sector u werkt en aan welke condities de schoen wordt blootgesteld. 

Aanvraag veiligheidsschoenen en steunzolen voor in veiligheidsschoenen

Veiligheidsschoenen en steunzolen voor in werkschoenen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Als u in loondienst bent betaald het UWV de veiligheidsschoenen of steunzolen voor in werkschoenen. Zij moeten hier wel een toestemming voor verlenen. Wilt u een aanvraag doen bij het UWV, dan heeft u een offerte van ons nodig. De offerte kan opgemaakt worden wanneer wij weten aan welke eisen en eigenschappen de schoen moet voldoen. Graag ontvangen wij hiervoor een verklaring van uw werkgever. Deze is ook nodig voor de aanvraag bij het UWV. Zodra de toestemming  van het UWV binnen is, kunnen wij beginnen met het produceren van de veiligheidsschoenen. 

Aanmeten 

Wilt u bij ons een veiligheidsschoenen of steunzolen voor in veiligheidsschoenen wil laten maken dan kunt u telefonisch een afspraak maken of het contactformulier invullen zodat wij contact op kunnen nemen met u. Bij het maken van de afspraak is het belangrijk dat u aangeeft dat het gaat om een veiligheidsvoorziening. Voor ons is het belangrijk om te weten aan welke veiligheidseisen de schoen moet voldoen en aan welke condities de schoenen worden blootgesteld.  Verder informeren wij u graag telefonisch over de procedure en beantwoorden wij graag uw aanvullende vragen. 

Borging van certificering 

Voor veiligheidsschoenen en steunzolen die gedragen worden in veiligheidsschoenen gelden strenge wettelijke eisen en normeringen. Deze eisen en normeringen zijn beschreven in de Europese EN ISO20345:2011 norm. Zowel u als uw werkgever zijn aansprakelijk als uit onderzoek blijkt dat er niet aan deze norm is voldaan. In de eisen en normeringen staat dat een orthopedisch hulpmiddel zoals een steunzool, semi orthopedische veiligheidsschoen of een volledig op maat gemaakte veiligheidsschoen alleen gemaakt mag worden door een bedrijf die deze certificering kan garanderen en waarborgen. Vrijhoeven Orthopedisch Centrum voldoet aan deze eisen, wij kunnen dus de veiligheid en de certificering conform de Europese EN normen garanderen.  

Veiligheidsklasses

Er zijn verschillende soorten veiligheids- en werkschoenen. Een werkschoen valt onder de O(Occupational)-klasse en heeft geen veiligheidsneus ook wel beschermneus genoemd. De werkschoen wordt gedragen op werkplekken waar het risico op vallende voorwerpen gering is. Een veiligheidsschoen valt onder de S(Safety)-klasse. Deze schoenen bevatten wel een veiligheidsneus en beschermt de voeten tegen vallende voorwerpen met een energiewaarde tot 200 joule. 

Naast de O- en de S- klasse, zijn er de coderingen van een schoen. Deze coderingen zijn belangrijk om te weten in welke mate de schoen bescherming moet bieden. De eisen van de werkgever zijn in het kiezen van de veiligheidsklasse leidend. Aan de hand hiervan wordt bepaald welke schoen wel of niet geschikt is. De indeling in veiligheidsklassen is als volgt: 

  • SB: veiligheidsschoenen voor professioneel gebruik met beschermneus die op een impact van 200J is getest.

  • S1: gelijk aan SB + antistatische eigenschappen + energieabsorberende hak + gesloten hiel.

  • S1P: gelijk aan S1 + antiperforatie tussenzool.

  • S2: gelijk aan S1 + waterafstotend en waterabsorberend bovenmateriaal.

  • S3: gelijk aan S2 + antiperforatie tussenzool.

Meer informatie

Het is belangrijk dat u veilig de werkvloer op kan. Indien u steunzolen draagt in uw vrijetijdsschoenen is het belangrijk dat u voor een optimaal resultaat ook steunzolen draagt in uw veiligheidsschoenen. Echter zijn normale steunzolen hier niet geschikt voor. Als u een willekeurige steunzool gebruikt in een veiligheidsschoen, voldoet deze niet meer aan de veiligheidseisen die vanuit wet- en regelgeving gesteld zijn. Zowel u als uw werkgever lopen dan risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid. 

Wij maken gecertificeerde steunzolen op maat speciaal voor in veiligheidsschoenen. Hierbij werken wij samen met een aantal leveranciers van veiligheidsschoenen. Niet voor alle veiligheidsschoenen kunnen gecertificeerde steunzolen gemaakt worden. Mocht u willen weten voor welke merken en schoenen wij steunzolen kunnen maken, mag u altijd contact met ons opnemen.  

Door de nieuwe eisen en normeringen is het niet mogelijk om een orthopedische aanpassing aan een bestaande confectie veiligheidsschoen te maken. Dit omdat de certificering vervalt als wij de schoen aanpassen. In dit geval zullen wij voor u de schoen aanmeten en daarna bij een van onze samenwerkende schoen leveranciers de veiligheidsschoen inclusief de aanpassing bestellen.

In semi-orthopedische veiligheidsschoenen kunnen dezelfde aanpassingen worden verwerkt als in de vrijetijd semi orthopedische schoenen. Voor meer informatie hier over verwijzen wij u naar de pagina semi orthopedische schoenen (KNOP). Voor het maken van de semi orthopedische schoenen werken wij samen met een aantal leveranciers van veiligheidsschoenen die de gecertificeerde schoenen maken. 

Draagt u in het dagelijks leven volledig op maat gemaakte orthopedische schoenen en bent u verplicht veiligheidsschoenen te dragen tijdens het werk? dan kunnen wij voor u op maat gemaakte gecertificeerde veiligheidsschoenen maken.

Onze orthopedisch schoenadviseur brengt samen met u de klachten en behoeften in kaart en er wordt bepaald welke schoenen geschikt zijn, afgestemd op de werkplek en de gestelde eisen.

Veiligheidsschoenen en steunzolen voor in werkschoenen worden niet vergoed door de zorgverzekering. Als u in loondienst bent betaald het UWV de veiligheidsschoenen of steunzolen voor in werkschoenen. Zij moeten hier wel een toestemming voor verlenen. Wilt u een aanvraag doen bij het UWV, dan heeft u een offerte van ons nodig. De offerte kan opgemaakt worden wanneer wij weten aan welke eisen en eigenschappen de schoen moet voldoen. Graag ontvangen wij hiervoor een verklaring van uw werkgever. Deze is ook nodig voor de aanvraag bij het UWV. Zodra de toestemming  van het UWV binnen is, kunnen wij beginnen met het produceren van de veiligheidsschoenen. 

Wij werken uitsluitend op afspraak. Dit om er voor te zorgen dat de juist mensen, die gespecialiseerd zijn op het gebied van uw vragen of problemen, voldoende tijd voor u vrij kunnen maken. U kunt iedere werkdag tussen 8.00 en 12.30 en 13.30 en 17.00 uur via het volgende telefoonnummer 040-2541144 telefonisch een afspraak maken. Daarnaast kunt u mailen naar info@vrijhoeven.nl of het contactformulier invullen.