Orthopedische Aanpassing aan Confectieschoenen
Semi-orthopedische Maatschoenen
Orthopedische Maatschoenen
Veiligheidsschoenen
Verbandschoenen
Voorlopig orthopedische schoenen

Veiligheidsschoenen (PBM) informatie voor werkgevers

Het is belangrijk dat uw werknemers veilig en gezond kunnen werken. U als werkgever bent daar medeverantwoordelijk voor. Veiligheidsschoenen beschermen uw werknemers de hele dag door op en rond de werkvloer, het is dan ook belangrijk dat uw medewerkers goed kunnen lopen op deze schoenen. 

Heeft uw medewerker tijdens het werken last van zijn voeten, of draagt uw medewerker in zijn of haar vrije tijd ook aangepaste schoenen of steunzolen? Dan kunnen aangepaste gecertificeerde veiligheidsschoenen of gecertificeerde steunzolen een uitkomst zijn. Wat veel werkgevers niet weten is dat ook alleen steunzolen in veiligheidsschoenen sinds de nieuwe verordening aan strenge wet- en regelgeving moeten voldoen.  

Voor veiligheidsschoenen gelden strenge wettelijke eisen en normeringen. Deze eisen en normeringen zijn beschreven in de Europese EN ISO20345:2011 norm. Zowel u als uw werknemer zijn aansprakelijk als uit onderzoek blijkt dat er niet aan deze norm is voldaan. In de eisen en normeringen staat dat een orthopedisch hulpmiddel zoals een steunzool, semi orthopedische veiligheidsschoen of een volledig op maat gemaakte veiligheidsschoen alleen gemaakt mag worden door een bedrijf dat deze certificering kan garanderen en waarborgen. Vrijhoeven Orthopedisch Centrum voldoet aan deze eisen, wij kunnen dus de veiligheid en de certificering conform de Europese EN normen garanderen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de verschillende varianten en bijbehorende vergoedingen. Heeft u alsnog vragen? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen u verder.

Werkgeversverklaring 

Voor ons is het belangrijk om te weten aan welke veiligheidseisen de schoen moet voldoen bij de werkzaamheden in uw bedrijf. Daarnaast is het belangrijk om te weten aan welke condities de schoenen worden blootgesteld.

Veiligheidsklasses

Er zijn verschillende soorten veiligheids- en werkschoenen. Een werkschoen valt onder de O(Occupational)-klasse en heeft geen veiligheidsneus ook wel beschermneus genoemd. De werkschoen wordt gedragen op werkplekken waar het risico op vallende voorwerpen gering is.  Een veiligheidsschoen valt onder de S(Safety)-klasse. Deze schoenen bevatten wel een veiligheidsneus en beschermt de voeten tegen vallende voorwerpen met een energiewaarde tot 200 joule. 

Naast de O- en de S- klasse, zijn er de coderingen van een schoen. Deze coderingen zijn belangrijk om te weten in welke mate de schoen bescherming moet bieden. De eisen van de werkgever zijn in het kiezen van de veiligheidsklasse leidend. Aan de hand hiervan wordt bepaald welke schoen wel of niet geschikt is. De indeling in veiligheidsklassen is als volgt: 

  • SB: veiligheidsschoenen voor professioneel gebruik met beschermneus die op een impact van 200J is getest.

  • S1: gelijk aan SB + antistatische eigenschappen + energieabsorberende hak + gesloten hiel.

  • S1P: gelijk aan S1 + antiperforatie tussenzool.

  • S2: gelijk aan S1 + waterafstotend en waterabsorberend bovenmateriaal.

  • S3: gelijk aan S2 + antiperforatie tussenzool.

Meer informatie

Draagt uw werknemer in zijn/haar vrije tijd steunzolen, dan is het voor een optimaal effect ook belangrijk dat er steunzolen worden gedragen in de veiligheidsschoenen. Echter zijn normale steunzolen hier niet geschikt voor. Als uw werknemer een niet gecertificeerde steunzool gebruikt in een veiligheidsschoen, voldoet de schoen niet meer aan de veiligheidseisen die vanuit wet- en regelgeving gesteld zijn. Zowel u als uw werknemer lopen dan risico’s als het gaat om veiligheid en aansprakelijkheid. 

Wij maken gecertificeerde steunzolen op maat speciaal voor in veiligheidsschoenen. Voor het maken van gecertificeerde zolen werken wij samen met een aantal leveranciers van veiligheidsschoenen. Niet voor alle merken en typen veiligheidsschoenen mogen gecertificeerde steunzolen gemaakt worden, omdat de fabrikant van de schoenen dan de certificering niet wil handhaven. Mocht u willen weten voor welke merken en schoenen dit wel mogelijk is, mag u altijd contact met ons opnemen. De steunzolen worden gecertificeerd in combinatie met die specifieke schoen waarvoor wij deze leveren. Dit wordt geregistreerd bij de veiligheidsschoenenfabrikant. Deze steunzool mag dus niet overgelegd worden in andere veiligheidsschoenen.

Bij mensen die in loondienst zijn worden de gecertificeerde steunzolen volledig vergoed via het UWV. De werknemer dient zelf een aanvraag te doen via zijn of haar DigiD. Wij kunnen uw medewerker ontzorgen bij het doen van deze aanvraag. Wel hebben wij dan minimaal een verwijzing nodig van een arts en een paar veiligheidsschoenen via de werkgever welke op de lijst staan van schoenen die aangepast mogen worden. De rest van de documenten en invulinstructies zullen wij dan voor de werknemer verzorgen. 

Zodra de goedkeuring van het UWV binnen is, kunnen wij beginnen met het produceren van de steunzolen voor in de veiligheidsschoenen.  
Uiteraard kan een werkgever ook beslissen zelf de kosten voor de steunzolen op zich te nemen. U kunt dan schriftelijk akkoord geven op een offerte van ons en dan kunnen wij direct beginnen met het produceren van de veiligheidsschoenen.

Veiligheidsschoenen worden niet vergoed door de zorgverzekering.  
Bij mensen die in loondienst zijn worden op maat gemaakte veiligheidsschoenen volledig door het UWV betaald.  
Ook bij orthopedische aanpassingen aan confectie veiligheidsschoenen worden zowel de aanpassingen als de schoenen zelf vergoed door het UWV. U hoeft als werkgever dus niet de kosten te dragen voor een paar schoenen. 
 
De werknemer dient zelf een aanvraag te doen via zijn of haar DigiD. 
Wij kunnen uw medewerker ontzorgen bij het doen van deze aanvraag. 
Wel hebben wij dan minimaal een verwijzing nodig van een arts en een werkgeversverklaring met de eisen die aan de veiligheidsschoenen gesteld worden bij de betreffende werknemer. De rest van de documenten en invulinstructies zullen wij dan voor de werknemer verzorgen. 

Zodra de goedkeuring van het UWV binnen is, kunnen wij beginnen met het produceren van de veiligheidsschoenen.  
Uiteraard kan een werkgever ook beslissen zelf de kosten voor de schoenen op zich te nemen. U kunt dan schriftelijk akkoord geven op een offerte van ons en dan kunnen wij direct beginnen met het produceren van de veiligheidsschoenen. 

Door de nieuwe eisen en normeringen is het niet mogelijk om achteraf een orthopedische aanpassing aan een confectie veiligheidsschoen te maken, omdat de certificering vervalt als wij de schoen achteraf aanpassen. In dit geval zullen wij voor uw werknemer een schoen moeten aanmeten en inclusief de orthopedische aanpassingen zoals wij die willen hebben bij de fabriek moeten bestellen. In dit geval vergoedt het UWV zowel de confectieveiligheidsschoen als de aanpassingen hieraan. U hoeft dus als werkgever niet voor een paar schoenen te zorgen. 

Draagt uw werknemer in het dagelijks leven semi-orthopedische schoenen en is uw werknemer verplicht veiligheidsschoenen te dragen tijdens het werk, dan kunnen wij gecertificeerde semi-orthopedische veiligheidsschoenen leveren.  

In semi-orthopedische veiligheidsschoenen kunnen dezelfde aanpassingen worden verwerkt als in de semi orthopedische schoenen die uw werknemer in zijn vrije tijd draagt. Voor het leveren van de semi orthopedische schoenen werken wij samen met veiligheidsschoenenleveranciers welke de gecertificeerde schoenen maken op de door ons aangegeven maten en met de door ons aangegeven orthopedische voorzieningen. 

Draagt uw werknemer in het dagelijks leven volledig op maat gemaakte orthopedische schoenen en is uw werknemer verplicht veiligheidsschoenen te dragen tijdens het werk, dan kunnen wij gecertificeerde volledig op maat gemaakte veiligheidsschoenen leveren. 

In orthopedische veiligheidsschoenen kunnen dezelfde aanpassingen worden verwerkt als in de orthopedische schoenen die uw werknemer in zijn vrije tijd draagt. Voor het leveren van de orthopedische schoenen werken wij samen met veiligheidsschoenenleveranciers welke de gecertificeerde schoenen maken op de door ons aangegeven maten en met de door ons aangegeven orthopedische voorzieningen. 

Wij werken uitsluitend op afspraak. Dit om er voor te zorgen dat de juist mensen, die gespecialiseerd zijn op het gebied van uw vragen of problemen, voldoende tijd voor u vrij kunnen maken. U kunt iedere werkdag tussen 8.00 en 12.30 en 13.30 en 17.00 uur via het volgende telefoonnummer 040-2541144 telefonisch een afspraak maken. Daarnaast kunt u mailen naar info@vrijhoeven.nl of het contactformulier invullen.