Orthopedische Aanpassing aan Confectieschoenen
Semi-orthopedische schoenen
Orthopedische Maatschoenen
Veiligheidsschoenen
Verbandschoenen
Voorlopig orthopedische schoenen

Orthopedische Aanpassing aan Confectieschoenen (OVAC)

Een OVAC betreft een orthopedische aanpassing aan een confectieschoen. Dit zijn schoenen die u zelf in de winkel aanschaft en waar wij een passende voorziening in verwerken. Een kleine aanpassing aan de hak, zool of afwikkeling kan een enorm verschil maken en het lopen vergemakkelijken. Met een dergelijke voorziening wordt bijvoorbeeld een beenlengte verschil gecompenseerd, klachten in de voorvoet verminderd of meer stabiliteit verkregen tijdens het lopen.  

Medische indicatie

Een orthopedische aanpassing aan confectieschoenen wordt voorgeschreven door een medisch specialist of een huisarts.  Sommige verzekeringen hebben genoeg aan de verwijzing van een huisarts, andere verzekeringen willen een verwijzing van een specialist.
De OVAC wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering (voor meer informatie met betrekking tot de voorwaarden verwijzen wij u naar uw eigen polis of onze pagina verzekeringen).

U ontvangt van de arts een verwijzing waarop de medische indicatie en de aard van het voetprobleem wordt vermeld.    

Een verwijzing is niet altijd noodzakelijk. U kunt ook op eigen initiatief een aanpassing aan uw confectieschoen laten aanbrengen. Dit wordt echter niet vergoed door de zorgverzekering. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden 

Modellen en mogelijkheden

Bij Vrijhoeven Orthopedisch Centrum bieden wij een kleine collectie van kwalitatief goede confectieschoenen aan, waarin de orthopedische voorzieningen aangebracht kunnen worden. Daarnaast werken wij nauw samen met enkele mode- en kwaliteitsschoenwinkels. Zij zijn geïnstrueerd waar een geschikte schoen voor een aanpassing aan moet voldoen.  Voor een overzicht van deze schoenwinkels kunt u een kijkje nemen op deze pagina of contact met ons opnemen. U kunt ook zelf een schoen aanbieden die elders is aangeschaft. De voorwaarden waar deze schoen aan moet voldoen vindt u op de pagina algemeen schoenadvies. Wanneer u een schoen aanbiedt die niet geschikt is voor het aanbrengen van een bepaalde orthopedische voorziening, wordt  u geadviseerd om voor een ander soort schoen te kiezen. Vraag daarom altijd of de schoen (na controle van de orthopedisch adviseur) te retourneren is. 

Aanmeten

Het aanmeten van een orthopedische aanpassing aan een confectieschoen gebeurt door een van onze orthopedisch adviseurs. Tijdens deze afspraak voeren wij een anamnese gesprek waarin u kunt aangeven wat voor u belangrijk is. Daarnaast beoordelen wij uw looppatroon en stellen we samen met u aan de hand van de voetvorm en de medische beperkingen een behandelplan samen.

Uitgebreide loopanalyse

Aanvullend op het normale functieonderzoek hebben wij indien nodig uitgebreide mogelijkheden om een loopanalyse uit te voeren. In ons uitgebreide digitale looplab zijn wij in staat om zowel een statische als dynamische loopmeting uit te voeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van zowel uitgebreide drukmeet apparatuur als van visuele opnames om het gangpatroon optimaal te kunnen beoordelen. Uit deze loopmeting kunnen wij aanvullende informatie over uw looppatroon halen.

Na het aanmeten en het aanleveren van de schoenen duurt het maximaal twee weken voor de schoenen gereed zijn (uitzondering in vakantieperiodes). Na deze periode wordt u uitgenodigd voor het maken van een afspraak, waarbij de aangepaste schoenen worden afgeleverd. Tijdens deze afspraak wordt door de orthopedisch adviseur gecontroleerd of de schoenen goed lopen en het gewenste effect bereikt is.

Controle

Na de levering van de schoenen wordt er standaard een controle afspraak gepland. Op welke termijn dit is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.
Daarnaast kunt u zelf een extra afspraak maken, bijvoorbeeld wanneer u problemen ondervindt bij het dragen. Wanneer er drukplekjes of andere huidbeschadigingen optreden die niet wegtrekken kunt u een afspraak maken om de schoen te laten controleren en eventueel aan te passen.  

Mochten uw schoenen goed bevallen en verloopt alles naar wens, dan adviseren wij u om iedere 15 maanden uw schoenen te laten controleren op pasvorm, functionaliteit en draagcomfort. Aan deze controle zijn bij ons geen kosten verbonden. Mocht de controle aanleiding geven tot een reparatie, dan worden hiervoor de gebruikelijke reparatiekosten in rekening gebracht. 

Meer informatie

De garantiebepalingen zijn niet van toepassing op gebreken veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik of veranderingen aan uw voeten die zijn ontstaan in de garantieperiode. Ook valt normale slijtage (reparatie) niet onder de garantie. Omdat u de schoenen niet bij ons koopt kunnen wij geen garantie bieden op gebied van pasvorm. Het is daarom belangrijk dat de schoen de juiste pasvorm heeft voor wij de aanpassing in de schoen verwerken.

U zult vrijwel altijd moeten wennen aan de nieuwe schoenen. Door de aanpassingen en correcties kan het staan en lopen anders aanvoelen. We streven altijd naar toepassing van de lichtste materialen, het kan echter voorkomen dat het gewicht van de schoen iets is toegenomen. Verder is het in het begin mogelijk dat de schoenen wat stug zijn. De schoenen zijn grotendeels vervaardigd van leer, wat de eigenschap heeft zich geleidelijk aan te passen aan de vorm van uw voeten. Om u te laten wennen aan de nieuwe schoenen en drukplekken te voorkomen, is het belangrijk om de schoenen rustig in te lopen. Bij het afleveren wordt aangegeven welk inloopschema u dient te volgen. Wij adviseren om de voeten regelmatig te controleren op drukplekken. Mochten er tijdens de inloopfase problemen ontstaan, dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen voor advies of om de schoen eventueel aan te laten passen. 

Omdat u bij de levering van een orthopedische aanpassing aan confectie schoenen zelf de schoenen aanschaft, vraagt de verzekering geen eigen bijdrage. Doordat de vergoeding van de schoenen uit de basisverzekering komt, wordt dit verrekend met een eventueel nog openstaand eigen risico. Voor meer informatie met betrekking tot voorwaarden en vergoedingen verwijzen wij u naar uw eigen polis of de pagina verzekeringen. 

Het spreekt voor zich dat regelmatig onderhoud bijdraagt aan een langere levensduur van uw schoenen (meer informatie over dit onderhoud vindt u hier (KNOP)). Bij goed onderhoud hoort ook het op tijd laten repareren van uw schoenen. Voor reparatie kunt u de schoenen aan de balie afgeven (of af laten geven). Ons streven is om alle reparaties na maximaal vijf dagen te hebben uitgevoerd. Voor vragen over het onderhoud van de schoenen kunt u altijd contact met ons opnemen. 

Wij werken uitsluitend op afspraak. Dit om er voor te zorgen dat de juist mensen, die gespecialiseerd zijn op het gebied van uw vragen of problemen, voldoende tijd voor u vrij kunnen maken. U kunt iedere werkdag tussen 8.00 en 12.30 en 13.30 en 17.00 uur via het volgende telefoonnummer 040-2541144 telefonisch een afspraak maken. Daarnaast kunt u mailen naar info@vrijhoeven.nl of het contactformulier invullen.